Kmetijstvo

Plodno sodelovanje

SPIS - Plodno sodelovanjeNISP ekipa iz britanskega severo-vzhoda je z uspešnim mapiranjem podatkov prepoznala in omogočila nastanek ene izmed najuspešnejših sinergij na področju kmetijstva v Veliki Britaniji. Gre za shemo, ki predela, preusmeri in ponovno uporabi 12.500 ton CO2 letno, vanjo pa sta se povezala mednarodni proizvajalec dušika in mali pridelovalec zelenjave.

Član britanskega NISP-a, Terra Nitrogen (UK), vodilni mednarodni proizvajalec dušikovih izdelkov in metanola, je iskal partnerja, ki bi ponovno uporabil ogljikov dioksid in paro, ki se ustvarja v procesu proizvodnje amonijaka. John Baarda, mali pridelovalec zelenjave, pa je želel razširiti svoje poslovanje, s prodajo velikih količin zelenjave, vključno s paradižnikom, vodilnim prodajalcem na drobno in grosistom.

NISP je povezal obe podjetji in omogočil posel, ki zagotavlja ponor 12.500 ton CO2 iz tovarne Terra Nitrogen v 38 hektarjev velikem rastlinjaku, v katerem John Baarda skozi vse leto goji 300.000 rastlin paradižnika. Rastlinjak, največji tovrsten kompleks v Veliki Britaniji, je prvi, ki uporablja odpadne proizvode v industriji kot primarni vir energije. CO2 proizveden v tovarni, je ključna sestavina za rast paradižnikov, njihovo proizvodnjo pa, ob hkratnem zmanjšanju industrijskih emisij CO2, povečuje tudi za polovico. Para, ki jo proizvaja tovarna Terra Nitrogen, in so jo običajno odvajali v ozračje, se po vzpostavitvi simbioze pretvarja v toplo vodo, ta pa se uporablja za ogrevanje rastlinjaka velikega približno 23 nogometnih igrišč.

John Baarda lahko koristi tudi cenejšo električno energijo, s čemer dodatno znižuje stroške proizvodnje in zagotavlja pridelavo poljščin tudi čez zimo. Ta projekt predstavlja resnično spodbudo za britansko kmetijstvo, saj bi morali v hladnejših mesecih paradižnik običajno uvoziti iz Španije.

REZULTATI:

  • Ponor CO2: 12.500 ton
  • Ustvarjena delovna mesta: 80
  • Zasebne naložbe: 20.000.000 eur
  • Veliko skrajšanje prehrambne verige za paradižnik v zimskih mesecih, kar prispeva k zmanjšanju proizvodnje CO2

Vir: International Synergies Ltd (2009): National Industrial Symbiosis Programme – The Pathway To A Low Carbon Sustainable Economy, Velika Britanija

Prenos: Primeri dobre prakse (PDF, 262 KB)

Copyright 2018 Industrijska simbioza | All Rights Reserved