Gradbeništvo

Moka za cement

SPIS - Moka za cementVzpostavitev te inovativne sinergije omogoča, da se kot alternativno gorivo v cementnih pečeh uporablja grobo mleta mesno-kostna moka pridelana iz stranskih proizvodov v živilski industriji. Gre za shemo, s pomočjo katere so se izpusti CO2 zmanjšali za več kot 275.000 ton na letni ravni.

Podjetje John Pointon & Sons je največji britanski predelovalec živalskih proizvodov. Družba predeluje široko paleto živalskih stranskih proizvodov v uporabne izdelke, pri čemer odpravlja morebitne vire onesnaženja, okužb in bolezni.

Britanski NISP je skupaj z omenjeno družbo in enim izmed vodilnih proizvajalcev cementa v Veliki Britaniji spodbudil raziskavo, katere cilj je bilo ugotoviti, če je katerega od stranskih proizvodov družbe John Pointon & Sons mogoče uporabiti kot alternativni vir energije, za segrevanje peči pri proizvodnji cementa.

Rezultati raziskovanja so pokazali, da je mesno-kostna moka – izdelek, ki ga je družba vrsto let odlagala na smetišče – zaradi visoke kalorične vrednosti idealen vir energije. Poleg tega, se pri zgorevanju mesno-kostne moke ustvarja velike količine kalcijevih soli, ki se lahko uporabljajo kot nadomestne surovine.

Raziskava je požela odmeven uspeh, družba John Pointon & Sons pa je iz 300.000 ton živalskih stranskih proizvodov proizvedla 70.000 ton mesno-kostne moke. Mesno-kostno moko je kot vir energije začelo uporabljati vse več cementarn, John Pointon pa je v naslednjem letu za več kot dvakrat povečal njeno proizvodnjo.

Rezultati:

  • Zmanjšanje CO2: 207.217 ton (na osnovi 150.000 ton živalskih stranskih proizvodov, ki se jih predela v alternativna goriva)
  • Preusmeritev z odlagališč: 150.000 ton
  • Ustvarjena delovna mesta: 10

Vir: International Synergies Ltd (2009): National Industrial Symbiosis Programme – The Pathway To A Low Carbon Sustainable Economy, Velika Britanija.

Prenos: Primeri dobre prakse (PDF, 262 KB)

Copyright 2018 Industrijska simbioza | All Rights Reserved